یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 8 نوامبر گزارش تازه خود را درباره ایران منتشر کرد. این گزارش که به گفته ایران "نامتوازن، غیرحرفهای و تهیه شده تحت فشار برخی کشورها به خصوص امریکا با انگیزههای سیاسی" است از سوی تهران رد شد.
داود خیرالله، استاد دانشگاه جورج تاون واشنگتن با ابراز تاسف از این که آژانس بینالمللی انرژی اتمی چنین اشتباه بزرگی مرتکب شده است افزود: "حفظ موضوعات محرمانه، بخش اساسی کار آژانس است."
این استاد دانشگاه همچنین با بیان این که همکاریآژانس بینالمللی انرژی اتمی با کشورهای عضو بر این فرضیه استوار است که هر اطلاعاتی که آنها در اختیار آژانس قرار دهند، باید محرمانه نگهداری شود و هیچ یک از شهروندان کشور متبوع آسیبی نبینند؛ چه برسد به این که کشته شوند افزود: "شرم آور است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی چنین اشتباهی کند."
در این گزارش اسامی دانشمندان ایرانی منتشر شد که آنها را به اهداف اصلی اقدامات تروریستی از سوی رژیمهای خارجی تبدیل کرد. ایران در سالهای اخیر شماری از دانشمندان خود را در اقدامات تروریستی از دست داده است.
خیرالله با تاکید بر این که "هیچ تعهدی مهمتر از دفاع از شهروندان برای هیچ کشوری وجود ندارد" افزود، حتی اگر لازم باشد تهران تعهدات خود را به عنوان یکی از اعضای پیمان اتمی بینالمللی به حال تعلیق درآورد.
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی 9 نوامبر، گزارش اخیر خود را درباره برنامه هستهای ایران به شورای حکام این آژانس، پیش از برگزاری نشست این شورا، تسلیم کرد.
آمانو در گزارش خود، بدون ارائه مدرکی قابل توجه، ادعا میکند، ایران پیش از سال 2003 در فعالیتهای مربوط به ساخت تسلیحات اتمی دست داشته و"این فعالیتها ممکن است همچنان ادامه داشته باشد."
ایران ضمن رد این گزارش و بی اساس و سیاسی خواندن آن، تاکید دارد که برنامههای اتمیاش اهداف غیرنظامی را دنبال میکند.
امریکا، اسرائیل و برخی متحدانشان تهران را به تلاش برای دستیابی به سلاحهای اتمی متهم میکنند و از این مسئله به عنوان بهانهای برای اعمال تحریمها علیه ایران و همچنین تهدید به حمله نظامی به ایران استفاده میکنند.
ایران تاکید دارد که به عنوان یکی از امضا کنندگان انپیتی و یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از حق دستیابی به فناوری اتمی برای اهداف صلحآمیز برخوردار است.